‘Tientallen op zoek naar doodsoorzaak naasten’

beheerderNieuws

Een particulier team van experts dat mensen helpt bij de zoektocht naar de exacte doodsoorzaak van hun naasten is de afgelopen zeven maanden tijd 62 keer benaderd. Volgens een van deze deskundigen, strafrechtadvocaat Sébas Diekstra, hebben ze op dit moment zeven zaken actief in onderzoek en is in ieder geval een persoon opgegraven en zijn er twee zaken waarin zich „een reëel misdrijfscenario” aftekent.

Het project ”Doodsoorzaak: Onbekend” van onder meer Diekstra, de van tv bekende patholoog-anatoom Frank van de Goot en oud-rechercheur Dick Gosewehr, wordt ondersteund door experts die vaker incidenteel in prominente zaken hebben samengewerkt. Dat zijn dan oud-rechercheurs, forensisch pathologen, advocaten en forensisch en digitaal onderzoekers. Zij bestuderen de aangeleverde dossiers van verdachte overlijdens.

Negen van de tot nu toe onderzochte zaken waren snel opgelost: de experts konden uit de beschikbare informatie snel een aannemelijke conclusie trekken. In 21 van de 62 ‘zaken’ was geen reden voor verder onderzoek. Naast de zeven zaken die nu actief worden onderzocht zijn er ook nog 25 waarvan eerst meer informatie wordt vergaard voordat een conclusie kan worden getrokken.

Doel van het team, dat gratis werkt, is nabestaanden helpen antwoorden te krijgen op hun vragen.

Het Nederlands Forensisch Instituut schatte in november vorig jaar dat het huidige aantal gemiste overlijdens door strafbare feiten jaarlijks circa 20 tot 25 hoger ligt dan in 2005. Dat is volgens het NFI het gevolg van een ruime halvering van het aantal gerechtelijke secties na overlijden in tien jaar tijd. De afname in het aantal lijkschouwingen komt overigens mede door de gestage daling van het aantal gevallen van moord of doodslag.

(Bron: ANP)